Скопје постер фестивал со голем број на посетители | Trendseteri
Menu

Скопје постер фестивал со голем број на посетители

Заврши јубилејното прославување на Скопје постер фестивалот

 

Затворањето на последните изложби од Скопје постер фестивалот во Музејот на град Скопје го заокружи 10-то јубилејно издание.

Фестивалот, кој се одржа од 14 ноември до 04 декември 2017 година, понуди изложби, мастер-работилници, дизајн конференција, панел дискусија, дружење со менторите, забавна вечерна програма.

Жирито составено од графички дизајнери од 5 земји имаа тешка задача да ја направат селекцијата од иљадници пристигнати плакати од 68 земји ширум светот на 10 скопјепостер конкурс на тема “Вештачка реалност”. Стотина финалисти, меѓу кои и 4 автори од Македонија, се пласираа во почесната селекција за избор на најдобрите. Главните награди заминаа во рацете на дизајнери од Полска и Русија, наградите од жирито беа доделени за плакати од Македонија и Унгарија, а останатите 6 почесни ги добија млади дизајнери од Канада, Кина, Полска, Унгарија.

Јубилејниот Скопје постер фестивал го посетија Лекс Древински, Лех Мајевски, Реза Абедини, Свен Сориќ и Хрвоје Спудиќ, придружени од македонските дизајнери Лазе Трипков и Иван Дургутовски, гости и членови на жирито кои создадоа одлично фестивалско уживање за креативците.

Во рамки на фестивалот, на 17 ноември, се одржа панел дискусија на тема “Дизајнот и социјалната инклузија” и дизајн конференција насловена “5 искуства за успешен дизајн”. Панел-дискусијата со учество на министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, заменик шефот на UNDP Нарине Сахакјан и заменик амбасадорот на Амбасадата на Швајцарија, Стефан Томаџиан, надополнета со презентација на Лазе Трипков за влијанието кое го има дизајнот врз општествените промени и за поголема вклученост на маргинализираните групи понуди корисни искуства и послужи за создавање основи за понатамошна соработка на владиниот сектор и меѓународните организации од една страна и креативните работници од друга страна. Детали за иницираните проекти ќе бидат објавени наскоро.

Освен јубилејната конкурсна поставка, пропратена со изложби од работилниците ширум светот, на фестивалот беа прикажани и изложби на Современ македонски плакат со учество на плакатисти од земјава, на дела од работилниците со Реза Абедини и Лекс Древински, како и изложба на “аналогни” плакати на дуото Свен и Хрвоје – This Town Needs Posters од Хрватска. Издвоената специјална изложба на 50 дела од жири членовите се одржа во Four Restaurant.

Фестивалот, поддржан од Министерството за култура, се одвиваше на 5 локации, Музејот на град Скопје, Брик Бар, Твинс, Four Restaurant, Park Hotel & Spa.

Во наредните месеци изложбата на тема “Вештачка реалност” ќе биде прикажана во неколку градови ширум Македонија. Полска и Турција се само првите од серијата планирани пофестивалски дестинации вон земјава.