Black Friday | Trendseteri
Menu

BLACK FRIDAY

Значението на „црниот петок“ – Black Friday

 

Црниот петок, познат како „Black Friday“ се нарекува денот по „Денот на благодарноста“ во САД. „Денот на благодарноста“ паѓа стално на чтвртиот четворток во ноември и го означува традиционално почетокот на божиќните празници.

Малопродожбата од токму таа причина нуди големи попусти за почеток на набавките за божиќните подароци и набавки. На тој отвараат продавниците од 5 часот изутрина, овозможувајќи на потрошувачите  повеќе време за нивните набавки.

Здруженијата за заштита на потрошувачи ги критикуваат постојано зголемените основни цени на производите за тој ден, на кои се даваат попусти и се доведуваат потрошувачите во заблуда.

Има повеќе објаснувања за потеклото на „Black Friday“.
Едни велат, дека е тоа погледот на маса од народ што се движи по улици и трговски центри како на денот на берзанскиот крах во САД во 1929 година, кога успеале луѓето да си ги подигнат заштедените пари од банките и потоа купувајќи божиќни подароци.
Постои и теоријата, дека на тој ден има најголем промет во малопродажбата и компаниите излегуваат од црвениот минус и регистрираат црни бројки т.е. профит.

Според здружението „Америански диалекти“ во САД, првата појава на „Black Friday“ е регистрирана во Филаделфија во 1965 година, каде што има запис во една полициска станица кој содржува следно…

  • JANUARY 1966 — ‘Black Friday’ is the name which the Philadelphia Police Department has given to the Friday following Thanksgiving Day. It is not a term of endearment to them. ‘Black Friday’ officially opens the Christmas shopping season in center city, and it usually brings massive traffic jams and over-crowded sidewalks as the downtown stores are mobbed from opening to closing.

 
Вам ви поскуваме да бидете стално „#Trendseteri“ и успешно пазарање на овај ден!