Дали некогаш сте слушнале за "Kopi Joss" кафето? | | Trendseteri
Menu

Дали некогаш сте слушнале за “Kopi Joss” кафето?

Запознајте се со врвниот индонезиски кафе – напиток

 

Дали некогаш сте слушнале за “Копи Џош/Kopi Joss” кафето?

Тоа е црно кафе во кое се става парче врел јаглен внатре. Комбинацијата на кафе со парче врел јаглен потекнува од Јава, Индонезија. Но во пракса повеќе се истакнува во Џакарта, каде кафето “Kopi Joss” е вистински хит. Обично се служи во тезгите на популарната улица во Џакарта наречена Анкриган.

“Kopi” значи кафе на индонезиски, додека “Joss” претставува звукот кога парчето жар ќе го ставите во чашата кафе. Препорачливо е да почекате неколку минути, потоа да го остраните јагленот од чашата и вистински да уживате во кафето.