Текила - најдобрите брендови во светот | Trendseteri
Menu

Текила – најдобрите брендови во светот

Не постои лошо време за малку текила

Не постои лошо време за малку текила. Посебно денес, поради поголемата достапност и прифатливите цени на долгогодишните мексикански брендови.

Текилата го добива името по градот Текила, град во западната мексиканска држава Халиско, каде е за прв пат произведена уште во 16 век. Содржи од 35% до 55% алхохол.

Направена е од еден вид на агава или сина агава која што може да се најде во сушните низини и дождливи предели надвор од Гвадалахара во државата Халиско. Кога агавата ќе достигне зрелост по неколку години, нејзините срца богати со шеќер се готват. Сокот од оваа фаза се ферментира и потоа се дестилира. Најквалитетните текили содржат 100% агава, без адитиви.

Постојат повеќе видови на текили:

  • Blanco – чиста текила која што седи во дабови буриња до два месеца
  • Golden reposado – текила која е на воздраст од два месеца до една година
  • Dark Anejo – текила која што е складирана во дабовите буриња во период од една до три години

За разлика од виното и вискито, текилата која е складирана и чувана подолго време не значи дека е подобра.

Доколку се одлучивте да се напиете текила, гледајте да биде квалитетна. Златно правило: Никогаш не купувајте текила која не е 100% агава.

Погледнете ја листата од најдобрите текили во светот.

Casa Dragones Joven

Casa Noble Selección del Fundador Volume II

Clase Azul Añejo Edición Indígena Mazahua

Clase Azul Reposado

Avión Reserva 44

Don Julio 1942

Jose Cuervo Reserva De La Familia

Patron en Lalique Serie 2

Patrón Estate Release

Santo Fino Blanco

Sesión Blanco

Tequila Cabeza

Tequila Fortaleza Blanco (Still Strength)

Tequila Ocho Plata 2017 Single Estate “Los Patos”