Тајните на Ричард Бренсон за успех и продуктивност | Trendseteri
Menu

Тајните на Ричард Бренсон за успех и продуктивност

Тајните на Ричард Бренсон за успех и продуктивност

 

 

 

Ричард Бренсон е основач на повеќе од 400 компании и неговото богатство се проценува на повеќе од  5 милијарди долари. Сето тоа го започнал со неговата мала компанија пред 3 децении.

 

1. Бидете едноставни

Ричард Бренсон има дислексија, што значи дека има проблеми со читањето и често пати се меша со зборови и букви. Сепак, тој успеа да направи богатство од повеќе од 5 милијарди долари. Дали мислите дека тој го сторил тоа, правејќи ги работите сложени?

Бренсон се гордее со неговата способност да ги направи работите едноставни.
Чувајте ги работите колку што е можно поедноставни. Тогаш се прават пари. Пренесете ги вашите идеи, претставете ги вашите производи и услуги што е можно поедноставно.

2. Пробајте

Наместо да дебатирате со денови и недели или месеци за тоа дали или не, да пробате нова идеја или бизнис, подобро е веднаш да и дадете шанса на вашата идеја. Што е најлошото што може да ви се случи? Со интернет, тестирањето на нови концепти и бизниси е релативно евтино и обично можете да дознаете прилично брзо дали имате “рудник” на вашите раце или не.

Наместо дебатирање за тоа дали да се движите напред со вашата идеја, едноставно пробајте. Ако не успее, секогаш можеш да се вратиш да го правиш она што го правел порано.

3. Бидете лидер

Како компанија, вие сте едноставно група на луѓе кои се стремат кон поголема цел и визија. И за сите групи на луѓе кои се движат во иста насока, потребен е силен водач за да се осигура дека тимот останува на курсот заедно. Во спротивно, вашиот бизнис е осуден на пропаст.

Не мислам дека тоа е некаква тајна. Pаководството е клучна вештина за секој основач или претприемач. Без разлика дали водите илјадници луѓе или едноставно сe водите самите себе, важно е да имате јасна визија и да работиме напорно секој ден за да ја направите таа визија реалност. Јасно пренесете ја вашата визија на што е можно повеќе луѓе и побарајте од нив да веруваат и да ве следат.

 

4. Не се откажувајте

Кога почнувате бизнис, вие секако ќе наидете на низа предизвици. Ќе удрите многу блокади и пречки. Ова се пречки што би направиле за секој обичен човек да се откаже. Ако сакате вашиот бизнис да успее, не смеете да го направите тоа.

Мора да се премоташ и да се повлечеш по секој пораз. Мора да погледнете назад, да ги видите грешките кои сте ги направиле, и од тие грешки да научите, а потоа да ја свртите главата напред и да продолжите повторно. Чекорете напред и не дозволувајте некој или нешто да ве спречи да успеете.

5. Делегирајте

Една од најтешките работи за претприемачите е да делегираат во нивниот бизнис. Бидејќи кога компанијата ќе почне да расте тие се обидуваат сите конци да ги држат во свои раце, да работат сè, да бидат прашани за сè и сешто. Меѓутоа, не е баш така. Делегирајте ги обврските, не губете време со решавање на едноставните задачи кои може да ги заврши некој друг со помалку знаење и искуство. Притоа вие можете да се фокусирате на решавање на посложени задачи и проблеми во менаџментот на вашата организација. Откако ќе ги делегирате задачите, не се мешајте во тоа како се одвиваат работите. Фокусирајте се на резултатот. Делегирањето е истовремено начин вработените да станат повешти во извршување на задачите. Тие вработени во иднина ќе бидат ваша десна рака, односно некој на кого ќе можете да се потпрете кога ќе ги реализирате вашите стратешки цели.

 

6. Однесувајте се со луѓето добро

Еден од најголемите митови во текот на последните неколку децении е дека мора да бидете немилосрдни да стигнете до врвот. Ричард Бренсон не верува дека ова е вистина. Наместо тоа, тој чувствува дека  на лошиот однос кон луѓето само ќе им наштети на вашите шанси за успех, бидејќи со рушување на мостови ги уништувате потенцијалните профитабилни врски.

Сигурно, понекогаш мора да бидете храбри, но никогаш не треба да ги третирате луѓето со непочитување. Секогаш треба да ги третирате луѓето со почит, колку што е можно подобро, но и да бидете безмилосни ако немате друг избор.

7. Луѓето ќе бидат скептични

Кога ќе почнете да правите свој бизнис и да пробате нови работи во деловното / претприемачкото царство, многу луѓе ќе дејствуваат скептично. Бидејќи од 10 бизниси, 9 не успеваат во текот на првите 5 години. Лесно е да се разбере зошто. Повеќето бизниси едноставно немаат се што е потребно за да го направат тоа, а луѓето кои се скептични едноставно ги земаат предвид овие факти и често пати се тоа се луѓе кои се грижат за вас и го сакаат најдобро за вас.

Сè што треба да направите е да бидете свесни за скептицизмот и да размислувате околу тоа дали верувате во вашиот бизнис концепт или не. Тоа е навистина се што е важно.

8. Делувајте на луѓето позитивно

Ричард Бренсон вели: “Кога создаваш бизнис, создаваш нешто што треба да влијае врз животот”. На крајот на краиштата, целиот бизнис е група на луѓе кои работат кон градење на производи и услуги кои влијаат на животот на позитивен начин.

Ова не значи дека профитот не е важен, но на крајот од денот вашата компанија треба да биде машина која напорно работи на позитивно влијание врз што е можно повеќе животи.

9. Правете ги работите поинаку

Кога размислувате за тоа, причината зошто Ричард Бренсон е толку успешен бизнисмен и инвеститор е тоа што тој направил нешто поинаку од секој друг бизнисмен или претприемач. Така може да се сумира секој животен успешен човек или живот на претприемачот: тие направиле работите поинаку.