Споменикот “Македониум” е четврта најуникатна градба во Светот | Trendseteri
Menu

Споменикот “Македониум” е четврта најуникатна градба во Светот

Споменикот “Македониум” е четвртa најуникатна градба во Светот

 

Според австралиски сајт за архитектура и дизајн споменикот “Македониум” во Крушево е рангиран на четвртото место на листата најуникатни градби во светот.

Дизајниран од Јордан и Искра Грабулоски и изграден е во 1974 година. Овој споменик е посветен е на борците и револуционерите од Илинден и НОБ на Македонија.

Во споменикот е гробот на Никола Карев и бистата на најпознатиот македонски пеач Тоше Проески, пишуваат од магазинот.

1. Жирафата во Париз, Франција

2. Рамката во Дубаи, Обединети Арапски Емирати

3. Атомиум – Брисел, Белгија

4. Македониум Илинден – Крушево, Македонија

5. Националниот одбор за развој на риболовот – Хајдерабад, Индија

6. Ванда културниот изложбен центар за туризам – Вукси, Кина

7. Коцкената куќа – Ротердам, Холандија 

8. Куќата на танцот – Прага, Чешка

9. Центарот за дизајн во Канада

10. Selfridges Building – Бирмингем, Англија