Најава за проектот на Sharm El Sheikh | Trendseteri
Menu

Египед добива нов град благодарение на Кина

Модел на нов град – Најава за проектот на Sharm El Sheikh

 

Ова е сеуште неименуван град замислен од архитектите на СОМ, којшто ќе служи како ново седиште на владата и ќе има капацитет за живеење на 5 милиони луѓе. Египетската влада се надева дека градот ќе биде подготвен за живеење за 5 години, со помош на Кинеската Влада од 30 милијарди долари.

Причина за градење на градот е зголемување на веќе постоечката популација и постојаната гужва по што е познат градот Каиро. Веќе има многу привлечни предлози за новиот град, кој вклучува нови урбани населби, еко села и индустриски зони. Во градот ќе има футуристички High-Tech Аеродром и ќе биде “Светски град”.