Неверојатно! Робот ја намести Рубиковата коцка за 0.38 секунди | Trendseteri
Menu

Неверојатно! Робот ја намести Рубиковата коцка за 0.38 секунди

Неверојатно! Робот ја намести Рубиковата коцка за 0.38 секунди

 

 

Робот успеал да состави Рубикова коцка за само 0,38 секунди, со што е поставен нов рекорд во поглед на оваа дисциплина. Бек Кац и Џаред ди Карло го конструирале роботот што успеа да постави нов рекорд.

Роботот е состои од шест Kollmorgen ServoDisc U9-series мотори и две PlayStation Eye камери. Системот ја чита коцката и ја решава со неверојатна брзина.

Тимот користи уникатна AND плоча за да осигура дека секој мотор се движи засебно, а не во исто време, што би довело до распад на системот. Користи и min2phase алгоритам за решавање на коцката во 21 потег. Со мало подесување роботот може да стане и побрз.