Јапонски обичаи кои ќе ве изненадат | Trendseteri
Menu

Јапонски обичаи кои ќе ве изненадат

Јапонците го гледаат светот различно од нас


Дали некогаш сте се обиделе да учите јапонски јазик?
Јапонците имаат три писма, едно е женско, потоа имаат машко писмо и третото е она што ние Европјаните го доживуваме како симболи. Исто така имаат збор за девојка која е убава кога ја гледате од позади, но не толку убава од напред. Имаат збор за звукот на дождот и за снег кога паѓа на тврда површина.
 
Јапонците од скоро се „запознаваат“ со Европа, до тогаш биле изолирани од остатокот на светот и развиле потполно различна култура, традиција и јазик.
Од тука и необични обичаи!
Јапонците јадат со стапчиња, па доколку ги забодете стапчињата во храната, а не ги ставите водорамно, значи дека некој умрел.
После погреб, Јапонците ги забодуваат своите стапчиња во оризот.
Јапонците ќе ви се заблагодарат повеќе пати него што е потребно и за најбаналната работа.
 
Дали познавате „дебел“ Јапонец? 
Не, кај нив е забрането со закон да бидете „полнички“. Исклучок се сумо борачите за кои има посебен пропис.
 
Во секој случај, пред да се одлучите да патувате во Јапонија, добро подгответе се за авантурата!