Хороскоп | Trendseteri
Menu

Хороскоп 2017та

Хороскоп 2017та

 

Хороскопските знаци претставуваат дванаесет еднакви сегменти или дванаесет поделби на знаци. Според астрологијата, небесните феномени ги владеат човековите активности врз принципот на “како горе, така и долу”, така што дванаесетте знаци се за да претставуваат дванаесет основни видови на личноста или карактеристики на формите на изразување. Има сончеви знаци и месечни знаци, кои зависи од вашиот датум на раѓање.

Во западната и индиската астрологија, дванаесетте знаци се поврзани со соѕвездијата, додека во кинеската астрологија не постојат соѕвездија, туку едноставно постои само линија на екваторот која е поделена во дванаесет еднакви сегменти, каде нивната ознака е со животни.Три и Леи не се поврзани со оригиналите дванаесет знаци.Овие знаци се поврзани со дванаесетте знаци на хороскопот, во согласност со шест знаци од западната и азиската астрологија,каде ознаката е во просторот. Во кинеската астрологија, пак, ознаката е во време, каде хороскопскиот знак се определува со циклусот на годините, месеците и часовите од денот на раѓањето. Заедничка карактеристика на сите три традиции сепак е значењето на асцедентот или зголемувањето на знакот, односно хороскопскиот знак се зголемува (поради ротацијата на земјата), на источниот хоризонт со часот на раѓање на лицето.

Во текот на годината, сонцето се движи во поголем круг на небото. Овие кружни движења на Сонцето се нарекува еклиптика. Терминот се однесува на хороскопскиот тенок состав на небото од двете страни на еклиптиката.

 

Овен

Овен 

21. Март – 20. Април

 

Бик

Бик

21. Април – 20. Мај

 

Близнаци

Близнаци

21.Мај – 21. Јуни

 

Рак

Рак

22. Јуни – 22. Јули

 

Лав

Лав

23. Јули – 23. Август

 

Девица

Девица

24. Август – 23. Септември

 

Вага

Вага 

24. Септември – 23. Октомври

 

Скорпија

Скорпија

24. Октомври – 22. Ноември

 

Стрелец

Стрелец

23.Ноември – 21. Декември

 

Јарец

Јарец

22. Декември – 20. Јануари

 

Водолија

Водолија

19. Јануари – 19. Фебруари

 

Риби

Риби

20. Фебруари – 20. Март