Фестивалот на фенери во Кина вистинска атракција | Trendseteri
Menu

Фестивалот на фенери во Кина вистинска атракција

Магија која остава без здив

 

Фестивалот на фенерите познат како “Cap Go Mei” и оваа година се одржува во источна Кина каде илјадници величествени фенери го осветлуваат ноќното небо. Градот Хефеи во провинцијата  Анхуи кој беше преплавен со млади луѓе очекува вистинска навала на туристи до 22 јануари кога е Кинеската Нова Година. Церемонијата започна со спектакуларен огномет при што првите посетители можеа да видат различни креации на предмети. Во древниот период, фенерите биле едноставни и едиствено царевите можеле да си дозволат сложени облици на вазни. Денес, тоа се спектакуларни крации кои одземаат здив.